Header afbeelding

Medische verklaringen

Medische verklaring

Wij houden ons aan de gedragsregels van de KNMG inzake medische verklaringen. Als huisarts mogen wij slechts onder bepaalde voorwaarden medische verklaringen afgeven. Briefjes van de huisarts voor school en werkgever en verklaringen voor verzekeringsinstellingen, woningbouworganisaties, sport- en reisorganisaties etc. voldoen niet aan die voorwaarden. De betreffende persoon kan zelf de informatie verstrekken. Neemt de betrokken instantie hiermee geen genoegen dan kan die instantie een onafhankelijke arts inschakelen, deze kan ons schriftelijk om informatie vragen.

Euthanasie verklaring

Steeds vaker krijgen we van patiënten de vraag of onze huisartsen achter euthanasie staan. Euthanasie-uitvoering is voor uw huisarts een zware taak, maar ook een verantwoordelijkheid die we op ons nemen die aan voorwaarden is verbonden. Euthanasie is een ingewikkelde materie waar u op tijd met uw huisarts over moet praten, zodat u beide op de hoogte bent. Euthanasie kan nooit acuut worden ingezet en kan alleen in overleg met uw huisarts en alleen op vrijwillige basis door uw huisarts worden uitgevoerd.

Een door u ondertekende euthanasieverklaring maakt vast onderdeel uit van de te volgen procedure. Hierin kunt u aangeven wat uw wensen zijn. Bespreek dit met uw omgeving en uw huisarts. U vindt hier een voorbeeld van een euthanasieverklaring.

De verklaring dient handmatig ondertekend te worden in tweevoud, waarbij een exemplaar in het bezit moet komen van de huisarts en een exemplaar op een bekende plaats thuis bewaard dient te worden.

Wilsverklaring of Niet-Behandelverklaring

In een wilsverklaring wordt aangegeven welke behandelingen iemand niet wil ondergaan. Dit is belangrijk als u zelf niet meer wilsbekwaam bent, om zo toch uw eigen wensen aan te geven.

Palliatieve Sedatie

Palliatieve sedatie is het ‘opzettelijk verlagen van het bewustzijn van de patiënt in de laatste levensfase’. Dat houdt in dat patiënten die nog hooguit twee weken te leven hebben, in diepe slaap gebracht worden en geen vocht krijgen. Palliatieve sedatie is dus wat anders dan euthanasie.

Palliatieve sedatie wordt niet op verzoek van de patiënt of familie uitgevoerd, maar op indicatie van de huisarts. Het wordt uitgevoerd op het moment dat klachten niet door gangbare medicatie verholpen kunnen worden. Klachten zijn bijvoorbeeld pijn, onrust, angst of kortademigheid.

Niet reanimatie verklaring

In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) staat dat voor het in gang zetten van elke geneeskundige behandeling uw toestemming nodig is. Meestal betreft het een mondelinge toestemming. Voor een situatie waarin u deze mondelinge toestemming niet (meer) kunt geven, kunt u uw wensen vastleggen. Het recht om een behandeling te weigeren door middel van een behandelverbod (en niet-reanimerenverklaring) is dus in deze wet verankerd. Bij een hartstilstand op een openbare plek, waar een hulpverlener u niet kent en niet op de hoogte is van uw identiteit of niet-reanimatieverklaring, zal men dus wel starten met een reanimatie.